torsdag 7. mars 2013

Referat


Referat fra fellesmøte i Eidsvoll hagelag og Romerike roseforening i Badet Kulturtun tirsdag 19.februar 2013  
Leder Inger Bårtvedt ønsket velkommen til ca 49 oppmøtte, og ga ordet til kveldens foredragsholder Helen Fredholm. Temaet var roser og clematis.
Hun innledet med litt om seg selv og sin yrkesbakgrunn, som ikke er gartner, men bygningsingeniør.
Hun har valgt å anlegge en Cottage Garden, faktisk etter inspirasjon fra en tur til England med Eidsvoll hagelag en gang. Tasha Tudor var hennes forbilde.
Helens hage kan oppsummeres med
{ Frodighet

{ Store planter, f.eks clematis og klatreroser, helst ramblere (6-7 meter)

{ Tett beplantning (lite luking)

{ Giftfri hage (noen lus er ikke farlig)

{ Rett plante på rett plass (jord og lys)

For å få til dette trengs bl.a. mye næring, god kompostjord + benmel + hønsegjødsel.
I planleggingen er det viktig å tenke at bedene skal ha en viss størrelse, bør være noen m2, ikke små flekker. Det gir frodigere inntrykk. Tenk struktur og bladverk, forskjellige høyder og varierende blomstringstid. 
Da plantene er på plass gjelder gjødsling, vanning og oppbinding.
Clematis deles i 3 grupper:
Gruppe 1 blomstrer i april – juni på forrige års avmodna tilvekst, må derfor ikke beskjæres om våren. Det kan være nødvendig med foryngelsesbeskjæring etter noen år, og de kan da skjæres kraftig ned etter blomstring. Alpeklematis hører til denne gruppen.
Gruppe 2 blomstrer i mai – juli på kort ny tilvekst på fjorårets stengler. På ettersommeren kommer en remontering med færre blomster. Disse skal heller ikke beskjæres om våren, men etter blomstring i jule hvis behov. I denne gruppen finnes bl.a. ‘Nelly Moser’ med store blomster.
Gruppe 3 har hovedblomstring i juli – september.  Disse skal skjæres ned om våren, gjerne tidlig, og vokser da opptil flere meter og danner blomsterknoppene i løpet av sommeren. Her finner vi bl. a. clematis x Jackmanii og viticella-sortene (italiensk), for øvrig Helens favoritter.
Av roser så vi bilder av frodige høye klatreroser, flere av typen rambler som blir flere meter høye. Mange av disse rosene er ikke remonterende, men svært riktblomstrende når de har sin blomstringsperiode, som kan være flere uker.
Hun snakket om hvordan samplanting med roser og clematis kan fungere. Mulighetene er mange, avhengig av hvordan man kombinerer. Har man engangsblomstrende klatreroser, kan clematis i gruppe 3 klatre i rosa, og blomstre seinere. Det er også mulig å kombinere clematis og roser som blomstrer samtidig.
Plantene klatret i både i konstruerte stativer og trær.
Mellom roser og clematis fylte stauder og toårige planter, ofte selvsådde, opp plassen. Revebjeller, praktmarikåpe, diverse malurt, verbascum er eksempler.
Helen har en giftfri hage, og sa at mot meldugg kan følgende blanding brukes:           1l vann, 2ss matolje, 2ss zalo, 1 -2ss rødsprit.  Test på lite område først.
For de som vil besøke hagen, åpner den for besøkende i slutten av juni. Absolutt verdt et besøk, et lite stykke fra rv4 på Skreia. Imens kan man studere den på http://www.fredholm.no/hage/
Etter foredraget var det kaffe/kaker og utlodning med masse gevinster.
Ref.
Wenche Fjellvang Nordli

Ingen kommentarer: