tirsdag 30. november 2010

Referat fra hagelagsmøte 30.11.2010 kl. 19.00

Antall frammøtte: 25
Hagelagets julemøte ble avholdt på Breidablikk. Mari Marstein var foredragsholder. Hun har sitt arbeidssted på Gamle Hvam museum, og har mastergrad i kulturhistoriske planter.
Tema for kvelden var "Juleplantene, botanikk og bakgrunn".


Her viser Mari en Juleglede, som er en av våre mest kjære juleplanter
Mari hadde med og viste mange av julens blomster, som Julekaktus/Novemberkaktus, Juleglede, Svibler(Hyasinter), Julestjerne, Amaryllis (Ridderstjerne, som er det norske navnet), Asalia og Myrt. Nyere planter som selges til jul er Ildtopp, Alpefiol og Julerose. Hun fortalte om opprinnelsen til de forskjellige plantene, hvor langt tilbake en kjenner til noen av dem, og vanning og stell av plantene. Noen av plantene har ved krysning fått andre egenskaper enn samme planter tidligere.

Mange har barndomsminner som gjør at vi setter ekstra pris på noen av juleplantene. Mari har gode minner om svibler (Hyasinter) fordi hennes mor dyrket fram det til jul. Mari synes lukt av svibel i huset er en viktig del av julestemningen for henne. Små kranser av Myrt hengende over døra, er et annet kjært minne for henne.

Hun snakket også om Kristtorn og Misteltein. Begge skulle holde hekser unna. Kristtorn er opprinnelig engelsk. Kristtorn må ikke klippes helt ned, "det fører til ulykke". Misteltein skulle skjæres nyttårsaften, og henges opp "som en beskyttelse" for hele året. Samtidig skulle den gamle fra i fjor brennes.

Kjell-Jostein overrakte en liten blomstervase og takket for et interessant foredrag om julens blomster.

Det oppfordres til å sende inn bilder til konkurranse om månedens bilde.

Kjell-Jostein viser månedens bilde, innsendt av Mari Anne Brækkan.
Ved ankomst fikk alle servert julegløgg med rosiner og mandler. I pausen fikk vi servering av lefse, sylte og røkelaks og kaker, det smakte utmerket mens vi hygget oss sammen ved kaffebordene.
Salg av kalender med bilder fra hager i Eidsvoll og åresalg var det siste som sto på programmet.
Eidsvoll hagelags kalender for 2011 kan kjøpes i butikken på Eidsvoll 1814 fram til jul, evt. på første hagelagsmøte etter jul (11.01.2011).

Ref. Sigrid Hjellen

Ingen kommentarer: