onsdag 4. februar 2015

Hagelagsmøte 20.Januar 2015.



På årets første Hagelagsmøte hadde vi besøk av Line Yri. Tittelen på hennes foredrag var:
Daglilje - den perfekte staude.
Det latinske navnet til Daglilje er Hemerocallis, som betyr "vakker for en dag". Og det er nettopp det dagliljen er! Den enkelte blomst lever bare et døgn. Dagliljen har alikevell lang blomstringstid, fordi det hele tiden kommer nye blomster.
Line er en ordentlig entusiast, som selv har ca. 1500 arter i sin egen 4 mål store hage! Hun formerer opp nye arter og hybrider fra frø eller gjennom pollinering av egne stauder.Hos Line er det ikke snakk om Daglilje bed, men om Daglilje åker! Hun fortalte at Dagliljen trenger lite stell, og at planten har lite problemer med utøy og sykdom. Den har fin duft, og friskt gresslignende bladverk. Stauden vil gjeerne ha nøytal til sur jord, og gjerne mye organisk materiale.
 Du kan lese om  produksjonen av Dagliljen "Eidsvoll Jubilè" i Norsk Hageselskaps hefte "Hva skjer i 2015"
Dagliljen er kjent i norske hager fra tidlig 50-tall, men kom til Norge allerede rundt 1775. Rundt 1900 fantes det 4 hybrider, i 2015 finnes det 70.000 registrerte hybrider!
Med en entusiastisk og flink foredragsholder var det kanskje mange av de 24 fremmøtte som fikk nytt syn på Dagliljen!
Etter foredraget ble det tid til kaffe og noe å bite i før kveldens åresalg. Kveldens premier kom fra Blomsterverdenen As i Eidsvoll.

 

Ingen kommentarer: