søndag 15. april 2012

Referat fra hagelagsmøte 10. april 2012

Tema for møtet var "Bier i hagen" ved Helge Tjønnås (fra Dal) som jobber på Honningsentralen på Kløfta. I alt 31 personer kom på Breidablikk for å høre om bienes verden i hagen.

Helge Tjønnås ledet oss inn i bienes verden i sitt foredrag. I en bikube er det en dronning, som legger egg, noen droner, som sørger for befruktning, og det er veldig mange bier/arbeidere. Det legges opp til å avle på unge og snille bier. Naturen trenger biene, og vi får finere og mer frukter og bær når biene har vært i frukt-/bærblomsten. Biene har noen planter som de tiltrekkes mest av. De sanker pollen og nektar. Biene har et spesielt og interessant miljø, og vi fikk innblikk i at dette er en meget fasinerende verden.

Avslutningsvis fikk vi demonstrert hvordan en bikube er oppbygd, og det ble sendt rundt en ramme som viser hvor biene samler honningen i bikuben.

Eidsvoll birøkterlag, som feiret 100-årsjubileum i 2010, ga informasjon om laget og salg av honningprodukter. Det var interesse for et samarbeid med hagelaget, og ønsker gjerne å gi en demonstrasjon om bier i naturen neste år.

INFORMASJON:
- Hagelagstur 9. juni: Vi besøker Ole Johan Hagas hage i Siggerud i Østfold. Vi tar en stopp på loppemarkedet på Vestby prestegård. Dette er et populært og årlig arrangement i bygda som arrangeres av skolekorpset hvert år 2. helga i juni. Hagelaget har sin stand med salg av stauder og diverse. Så skal vi til Jeløya på Røed gård, som er et vakkert sted. Vi har invitert med Bygdekvinnelaget, så vi regner med at det blir full buss. Mer info senere.
-1000 åpne hager: Det er åpne hager over hele landet 12. august 2012 fra kl.12-17. Vi håper at mange vil åpne hagene sine, små eller store hager, private eller offentlige. Det kan være hager med påbegynte prosjekter, eller bare at en har lyst til å vise hagen sin for andre. Påmelding starter fra 20. april. Se Hageselskapets side. I år er det lagt opp til at alle som melder seg på får sin egen side. Det legges opp til gratis inngang, men at en kan selge egne produkter.
-Handlekvelder:
Det er handlekveld hos Hagemo gartneri ved Skarnes 10. mai kl ? (15?% rabatt.)
Bogrønt Myrvoll Planteskole, Gamle Tronsheimsvei 16, Jessheim har handlekveld 9. mai hvor vi får 15 % på trær, busker, roser, stauder, sommerblomster og frø. Husk medlemskort. Dette gjelder i tidrommet kl. 18.00-20.00.

Ref Sigrid Hjellen

Ingen kommentarer: